A Könyvtári Minőségi Díjas könyvtárak webes megjelenése

Jelen posztomban a Díjat már elnyert intézmények honlapját vizsgáltam meg, azon újdonságok után kutatva, amivel felhasználóik információkeresését és -befogadását könnyítik meg, teszik izgalmassá, játékossá. Képek, videók, hangfájlok, alkalmazások és adatbázisok, programleírások, tréningek színesítik a könyvtárak megoldásait.
A három vizsgált intézmény megyei és városi, illetve felsőoktatási könyvtár, felhasználóiktól függően tehát a használt eszközök és eltérnek.


Könyvtári Minőségi Díjat elnyert intézmények:
2014: Bács- Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét
2015: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger
2016: Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, Debrecen



Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár:
Kutatóközponthoz mérten az előzőekben megjelenő videók, blogok és alkalmazások kevésbé érvényesülnek, az információszolgáltatás összetettebb, nemzetközi platformokat is összefogóan jelenik meg.
Az egyetemi repozitóriumban (DEA) az egyetemen létrehozott dokumentumok tárhelye, mely a zárt közösségnek, az egyetem polgárainak nyújt segítséget tanulmányaikhoz, kutatásaikhoz. Az Open Access elven azonban nyíltan hozzáférhetőek olyan adatok, mint például a könyvtár Ex libris és Régi könyvek gyűjteménye.

A DEENK WikiLib oldala crowdsourcing alapon működik, a könyvtári szolgáltatások és gyűjtemények szócikkeit és leírásainak egy részét a regisztrált könyvtárhasználók közösen szerkeszthetik.
Forrás: http://hu.wiki.lib.unideb.hu





Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár:
Programjaik népszerűsítéséhez Slidely prezentáció készítő és megosztó, felhő-alapú közösségi oldalt használnak. Az elmúlt 4 év programjainak videói megtekinthetők a könyvtár profilján: http://www.brody.iif.hu/hu/konyvtari-programkinalat-2017



A digitális technológia világába belecsöppent, az internetet, közösségi hálót napi szinten használó fiatalokat megcélzó programjaik a "Mozdulj rá!", "Fanatik Rídörz" és a "FILM-EZ-ŐK". A Z generációra jellemző, hogy az információkat gyorsan képesek befogadni és feldolgozni és magas a vizuális ingerküszöbük.
Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=yTGsGXNCk2o

A programokon így például az olvasásnépszerűsítéshez kortárs youtube csatornákról szemezgetnek vagy ŐK maguk készítenek kevesebb, mint 1 perces könyvajánlót iPadekkel és filmkészítő szoftverrel. Utóbbiról a maximum 6 fős kreatív csapat munkái a Film-ez-ők youtube csatornán tekinthetők meg videók: https://www.youtube.com/channel/UCYoGuU98d0MTDSibToGFuJQ

Az intézmény Zenei gyűjteménye működteti Hangtárnok blogját, melyben olvashatunk a Díj elnyerése alkalmára rendezett ünnepségről és a könyvtár elmúlt két évének programjairól készített hangulatos videóról:
Forrás: 


Bács- Kiskun Megyei Katona József Könyvtár:
A Díjat elsőként megnyert könyvtár az esélyegyenlőség megteremtéséhez hangos könyvtári szabályzattal segíti az intézmény működését megismerni kívánó hallássérült érdeklődőket. A szabályzatról és a hangos szabályzatról bővebben youtube videóban, a hangfájl pedig letölthető a következő linken: http://www.bacstudastar.hu/c/document_library/get_file?uuid=104060aa-6ad7-47f7-9247-fd0e3c450d79&groupId=10804
Forrás: http://web.kjmk.hu/kjmk/zoldike/betukigyo1.aspx

Nemcsak a legfiatalabbakat célozza meg a könyvtár Zöldike portálja, mely az olvasottságot, tájékozottságot méri játékos feladataival, mint például a Betűkígyó, az Élőlénydominó vagy az élőlény felismerő Kukucs.

További forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gener%C3%A1ci%C3%B3s_marketing#A_Z_gener.C3.A1ci.C3.B3


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések